Hoe begin je met SEO

Als je het hebt over online marketing, hoor je vaak “SEO” voorbijkomen. En waarschijnlijk weet je ook dat dat staat voor Search Engine Optimalization. Maar wat SEO nou precies is, dat blijft altijd nogal vaag. Terwijl het heel handig is om daar een klein beetje over te weten als je van plan bent om aan je online marketing te gaan werken. Ookal besteed je iets uit, dan moet je er toch het een en ander over weten, want anders kan je nooit de kwaliteit beoordelen.  

Wat het is

In principe is SEO bedoeld om je website hoger tussen de resultaten op zoekmachines te krijgen. Daarvoor moet je website van hoge kwaliteit zijn. Van hoge kwaliteit betekent dat er aan de eisen van bijvoorbeeld Google voldaan wordt. Hoe beter je daaraan voldoet, hoe hoger jij komt te staan. Er zijn wel zo’n 200 factoren om rekening mee te houden. En sommige zijn belangrijker dan andere, dus daar kan je mee beginnen. Een voorbeeld van een van de vele factoren is de laadtijd. Die moet kort zijn. Omdat elke website een andere doelgroep en functie heeft, is het zoeken in een balans tussen alles mogelijk maken en de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk houden. 

Hoe je het doet

Oké, je wil je website verbeteren. Maar hoe begin je met SEO? Als je het zelf gaat doen, moet je in ieder geval een toolkit gebruiken om je resultaten te kunnen monitoren. Daarnaast is het fijn om een duidelijk meetbaar doel te stellen. Zoals een bepaald percentage groei over een bepaalde periode. Je kan daarna bijvoorbeeld zoektermenonderzoek gaan doen. Oftewel: welke zoekwoorden gebruikt jouw doelgroep bij de zoektocht naar jouw product of dienst? Het is heel belangrijk om de zoektermen te weten. Dit is slechts een voorbeeld van iets waar je mee kan beginnen. Als je de zoektermen weet, kan je bijvoorbeeld een plan maken voor linkbuilding. Linkbuilding houdt in dat er externe links, geplakt op relevante zoektermen, van andere websites naar jouw website verwijzen. Je kan linkbuilding uitbesteden aan SEO professionals. Bijvoorbeeld aan seo bureau Blauwe Monsters. Het is namelijk onmogelijk om zelf aan linkbuilding te beginnen. 

Plan

Waar je ook mee begint, maak een duidelijk plan. Sommige dingen kan je intern doen, sommige zal je moeten uitbesteden. Wees in ieder geval bewust van de processen die je uitbesteedt, hoe ze werken en of ze effectief zijn. Zo kan je samen met een team een sterk marketingplan maken voor jouw website en zo je zoekresultaten verbeteren. 

Geef een antwoord