Hoe belangrijk is het dragen van de juiste BH en hoe kies je deze?

Een vrouwenlichaam verandert gedurende de jaren, toch blijven veel vrouwen bij een ooit gekozen bh maat. Veranderingen door ouderdom, de overgang, een zwangerschap of gewichtsschommelingen zorgen ervoor dat niet alleen je kledingmaat veranderd, maar ook je bh maat. Toch draagt drie kwart van de vrouwen een verkeerde bh maat (!). Een goed passende bh zorgt voor de ondersteuning die nodig is en zorgt voor een optimaal draagcomfort. In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is om de juiste bh maat te dragen, en hoe je deze maat bepaald.

Wat zijn de risico’s van het dragen van een verkeerde maat?

Een bh heb je dagelijks aan, een verkeerd model of verkeerde maat bh dragen kan dus vervelende consequenties met zich meedragen. Een beugel die niet goed past veroorzaakt wrijving tussen je lichaam en de beugel. Dit kan zorgen voor huidirritatie. Bij een te grote bh kunnen de borsten sneller gaan hangen, wat een negatieve invloed heeft op de pezen in de schouder. Bij een te kleine bh kan er door te veel druk het bloedtoevoer naar het borstweefsel vernauwen.. Er kunnen scheurtjes ontstaan in het borstweefsel en schouder en rugklachten zijn geen uitzondering bij het dragen van de verkeerde bh. Enorm belangrijk dus om de juiste bh te dragen. 

De juiste maat bepalen

Voordat je de juiste bh maat kan kiezen, is het handig om te weten hoe bh maten zijn opgebouwd. Een bh maat is opgebouwd uit een cijfer en een letter. Het cijfer heeft de omvangsmaat aan, bijvoorbeeld 70, 75 of 80. De letter staat voor de cupmaat, bijvoorbeeld B, C of D. Je bepaalt het cijfer door de onderwijdte po te meten, dat wil zeggen de omvang net onder de borst. De cupmaat meet je op door de bovenwijdte op te meten. Dit doe je door het volste deel van de borsten te meten. Hierbij telt een speling van 2 centimeter, meet jij dus 82 cm onderwijdte? Kies voor een bh met omvangsmaat 80. Houdt ook rekening ermee dat een meetlint niet rekbaar is terwijl een bh dat wel is. 

De juiste pasvorm kiezen

Nadat je de juiste maat hebt bepaald is de volgende stap het bepalen van het juiste model bh. Welke vorm het beste bij jou past hangt af van je eigen voorkeuren en lichaamstype. Zo kan het fijn zin om met grotere brosten voor een bh grote maten te kiezen die steun geeft om zo alsnog rug en nekklachten te vermijden. 

Kleding in grote maten is tegenwoordig op steeds meer plekken te vinden. Een grote maten jurk, pak of rok vind je in verschillende prints en stijlen. Een bh in grote maten vind je tegenwoordig ook steeds vaker, echter zijn dit vaak niet de modellen die je wilt. Bij Meyer Mode vind je bh’s in grote maten die er tevens ook nog leuk uit zien. Rock those curves!

Geef een antwoord