Een tuinhuisje bouwen

Ik heb het goed getroffen met mijn woning. Ik heb een prachtige, ruime woning in een gezellige buurt in Amsterdam en ik heb bovendien een ruime tuin. Op het westen. Ja, ik hoor je al denken: hoe heeft hij het voor elkaar gekregen? Het was echt een gelukje dat ik via via deze prachtige woning over kon nemen. Nu de woning inmiddels een gezinswoning is geworden, moeten we een beetje schuiven in kamers. Zo is er net een tweede kind bij gekomen, en is het eerste kind al een stukje ouder. Zij wil geen kamer meer delen, dus zijn we op een geweldig idee gekomen: een tuinhuisje! Voor een puber perfect: een eigen ruimte waar ze zich kan afzonderen voor huiswerk en met haar vriendinnen, zonder dat de baby (of wij) wakker worden. En als ze gezellig op de bank wil komen zitten om TV te kijken, neemt ze een paar passen door de tuin en is ze zo in de woonkamer. Lijkt dit jou ook wat? Let dan goed op de punten waar wij tegenaan liepen, voor het tuinhuisje compleet verpest wordt!

Waar moet ik allemaal aan denken bij een tuinhuisje?

  1. Regels: als je een tuinhuisje in de tuin wil bouwen, moet je je uiteraard wel houden aan de regels die hier omtrent bestaan. Zo geldt dat het huisje niet vast mag zitten aan het huis (dit zou uitbreiding van het huis zelf betekenen waar een vergunning voor moeten worden gegeven) en mag het tuinhuisje bovendien niet meerdere verdiepingen bevatten. Dit zal denk ik komen omdat het anders een volwaardig huisje wordt en de buren bovendien in uitzicht worden geblokkeerd. In elke gemeente kunnen echter andere regels gelden, check dit dus altijd!
  2. Fundering: let bij het leggen van de fundering er goed op dat de ondergrond stevig is en bovendien – het aller belangrijkste – waterpas is! Het zou toch wat zijn als het hele huis zo meteen scheef staat.
  3. Isolatiemateriaal: in Nederland schommelen de temperaturen nogal. Het is dan ook van belang aandacht te besteden aan goed isolatiemateriaal. Je wil natuurlijk niet dat iemand kou zit te lijden of – nog erger – het hele huisje volloopt met regenwater.
  4. Hout: Nederland is een kikkerlandje en het wil nog wel eens losbarsten uit de hemel. Houd er daarom goed rekening mee dat het hout goed hiertegen bestemd is. Een goede waterdichte laklaag eroverheen houdt het hout mooi.
  5. Elektriciteit: indien een tuinhuisje als een volwaardig huisje/kamertje wordt gebruikt, moet er uiteraard ook elektriciteit aanwezig zijn. Niet alleen om je telefoon te kunnen opladen, maar voornamelijk voor verlichting en verwarming.

Geef een antwoord