Microfoon

 

De microfoon, beter bekend als een ¨micro¨, is een instrument waarmee je de geluiden op je audio- en videobanden kunt opnemen. Hoewel het gebruik van deze omvormer tegenwoordig zeer ruim is, weten velen niet echt waar het om gaat. Concentreer je op de microfoon.

Gebruik van de microfoon

De microfoon is een apparaat dat is ontworpen om een elektro-akoestische golf te transformeren, te versterken en uit te zenden. Tegenwoordig is het ingebouwd in een groot aantal elektronische apparaten, waardoor het gebruik ervan sterk is gedemocratiseerd. Ze zijn nu ingebouwd in allerlei telefoons om de bediening van camera's te begeleiden. Hij kan dus worden gebruikt voor een eenvoudige audio-opname of voor een video. De vakmensen van de audiovisuele wereld beheersen het veel beter, aangezien het aan de basis ligt van hun beroep:

  • akoestische meting, geluidsversterking,
  • televisie- en radio-uitzendingen,
  • muziek, telecommunicatie,
  • podcast, professionele video.

Het is echter zo dat niet alle microfoons hetzelfde zijn. Sinds de popularisering ervan in de jaren 1900 heeft het inderdaad vele wijzigingen en aanpassingen ondergaan. We kunnen onderscheid maken tussen interne en externe microfoons. De eerste worden vooral gebruikt voor gewone communicatiemiddelen, en de tweede categorie is ideaal voor professioneel gebruik. Je krijgt een betere kwaliteit van de soundtrack en meer breedte met betrekking tot het volume.

Welke microfoon voor jou?

Ongeacht het doel van het gebruik van de microfoon, is het belangrijk de verschillende soorten te kennen. Op dit gebied is de markt gevuld met een overvloed aan modellen die als volgt kunnen worden gecategoriseerd:

  • microfoon voor smartphones: ook al hebben de meeste van deze telefoons een ingebouwde microfoon, het is mogelijk te kiezen voor een extra toestel. Sluit hem gewoon via kabels (Lightning of aux) aan op je toestel. Voor nog meer gemak vind je versies in de vorm van zeer discrete kledingaccessoires die je tijdens je uitstapjes gewoon kunt dragen.
  • studiogeluidsrecorder: dit dynamische apparaat, dat deel uitmaakt van de reeks premium-microfoons, is speciaal ontworpen om jouw  prestaties in de studio te verbeteren. In een vast of bewegend toestel, produceert het een geluid van hoge kwaliteit.
  • Lavalier-recorder: nog steeds clip-on of tie-on microfoon genoemd, deze optie is zeker de slankste en minst omslachtige van allemaal. Zeer discreet, het is bedoeld voor jou als je presentaties, rapporten, interviews, enz. moet geven.
  • Draadloze geluidsrecorder: indien je totale bewegingsvrijheid wenst in combinatie met een onberispelijke geluidskwaliteit, dan is dit model zeker geschikt voor jou. Er is de USB-optie of de zend-ontvanger-optie, meestal geïntegreerd in de camera's voor video's.

Deze lijst van beschikbare modellen is lang niet volledig, maar je zal precies de microfoon vinden die aan je behoeften voldoet.

Geef een antwoord