Waarzeggerij 101

We hebben allemaal weleens van mediums en paragnosten (een ander woord voor helderziende) gehoord. Handlezen, tarotkaarten lezen, astrologie. De mens heeft in haar relatief korte bestaan uit allerlei ogenschijnlijk arbitraire dingen betekenis kunnen halen, en ook nu zijn er mensen die veel geluk en innerlijke kracht halen uit het bestaan van mediums en paragnosten. Maar waar komt de traditie van waarzeggen vandaan? En hoe werken de meest bekende vormen? Laten we dat eens uitzoeken en een kijkje nemen in de wereld van de paragnost

Waar het begon

Onze meest bekende vormen van waarzeggen komen voort uit de tradities van de Romani, een rondtrekkend volk wat nog altijd bestaat, maar haar oorsprong heeft op het Indisch subcontinent. Ze waren nomadisch, dus hun mensen en hun cultuur verspreidden zich al snel over (onder andere) het Europese continent. In de Renaissance en hierna werden de Roma echter door de Christelijke kerk bestempeld als heidenen, en opgejaagd. Waarzeggen door middel van (o.a.) handlezen en tarotkaarten was een deel van de cultuur van de Roma. Toen ze in grote getalen werden vervolgd en veroordeeld, werden deze delen van hun cultuur overgenomen door Europeanen, helaas zonder het culturele gewicht dat er al aan vast hing. Voor de Roma was waarzeggen namelijk geen entertainment, maar een belangrijk deel van hun levenswijze. Zo zijn dingen als handlezen en tarot dus in onze populaire cultuur belandt. Interessant, en vast niet verrassend feitje: zowel in het Christendom, de Islam en het Jodendom is waarzeggen verboden in het heilige schrift.

En nu?

Er zijn een aantal populaire methodes waar je waarschijnlijk al wel van gehoord hebt, maar we zetten ze hier toch even op een rijtje voor je. De eerste is handlezen, een waarzeggingstechniek waarbij een waarzegger naar de lijnen van je hand kijkt en daarop gebaseerd een oordeel of voorspelling maakt over je persoonlijkheid, je potentie en eventuele keuzes in je toekomst. De linkerhand representeert je verleden en je persoonlijkheid, en de rechterhand representeert je potentie en je toekomst. Ook heeft elke hand 3 belangrijke lijnen die worden gebruikt bij de handlijnkunde: de hartlijn, hoofdlijn en levenslijn. Een andere waarzegginsmethode die nog altijd erg populair is, is tarotlezen. De tarotkaarten van de Major Arcana representeren allemaal een aantal andere dingen. De “Dood”, bijvoorbeeld, representeert hergeboorte en de cirkel van het leven. Er zijn veel verschillende manieren om deze kaarten te leggen. Je kan er 3 leggen, voor verleden, heden en toekomst, of een hoefijzerlezing toepassen als iemand hulp wilt bij een moeilijke keuze.

Waarzeggen is dus een ontzettend oude en veelzijdige kunst. Het is erg leuk, en als jij er betekenis uit haalt is het zeker iets om extra onderzoek naar te doen. Veel plezier!

Geef een antwoord